Сифилис - снимки

Сифилис - снимки

copyright:
wikimedia.org

 

 

Сифилис е инфекциозно заболяване, което се предава в 90% от случаите, по пол се причинява от бактерия, Treponema Pallidum.
Спирохета Treponema е бледо, спирала с форма на бактерии.

Сифилис - признаци и симптоми

Първичен сифилис

Първичен сифилис обикновено е придобита чрез пряк сексуален контакт с човек, който е заразен със сифилис или Радул. Приблизително 10-90 дни след първоначалната експозиция (средно 21 дни) е кожна

 

лезия на мястото на контакт, които обикновено са гениталиите. Но тя може да бъде навсякъде по тялото. Това поражение, наречена шанкър, е безболезнен язви на кожата, локализирани в точката на излагане, често на пениса, вагината или ректума. В редки случаи, може да има множество лезии представи, въпреки че е характерно, че се вижда само едно поражение. Това поражение може да продължи 4-6 седмици и обикновено се лекува спонтанно.

Вторичен сифилис

вторичен сифилис обикновено се появява 6-8 седмици след първичната инфекция (този срок започва да тече, ако е имало адекватно антибиотично лечение през първия период). Има много различни прояви на вторично заболяване. Обривът се появява за първи път е rozeola - розови петна, често незабележимо, втора изригването на вторичен сифилис се състои от малък кота червеникаво-кафяв често се свързва с сърбеж на торса и крайниците. Обривът може да включва дланите и стъпалата на краката. В мокрите помещения на тялото (обикновено на вулвата или скротума), обрив става плоска, широка, бяла, известен като latum остър. Обривът може да се появи по гениталиите или устата. Всички тези лезии са инфекциозни и носи активно организми Treponema. Един пациент е най-заразна, когато той или тя има вторичен сифилис. Други симптоми, които са общи на този етап включват повишена температура, болки в гърлото, отпадналост, загуба на тегло, главоболие. Редки прояви включват остър менингит, който се среща в около 2% от пациентите, хепатит, бъбречна болест, хипертрофична гастрит, улцерозен колит, rectosigmoid маса, артрит, периостити, неврит на зрителния нерв.
Средно II етап следва период, през който заразените индивиди не показват никакви признаци на инфекция.

Латентен сифилис

Латентен сифилис се определя като серологична доказателство за инфекция без признаци или симптоми на заболяване. Ранно латентен сифилис се определя като сифилис в продължение на две години или по-малко от датата на първоначалната инфекция без признаци или симптоми на заболяване. Късен латентен сифилис е инфекция в продължение на повече от две години, но без клинични признаци на заболяването. Разграничение е важно, както за лечение, така и риска от предаване.

Сифилис - лечение

Лечение на сифилис се основава върху администрацията на пеницилина, или в случай на алергия към пеницилин с тетрациклин. Ако болестта се лекува по-рано, еднократна доза масивна пеницилин е достатъчно за изцеление. В противен случай, може да се наложи да следват лечение в продължение на няколко седмици. Лечението трябва да се извърши възможно най-скоро, за да се избегне замърсяване други.