Абсцес на черния дроб - снимки

Абсцес на черния дроб - снимки

copyright:
http://health.allrefer.com

 

Абсцес на черния дроб възникне, когато бактерии или протозои унищожи чернодробна тъкан, производство на кухина, която е изпълнена с инфекциозни организми и левкоцити. Чернодробните абсцеси се случват по един и същ начин при мъжете и жените, обикновено след 50-годишна възраст години. Смъртта настъпва в 15% от засегнатите пациенти, въпреки лечението.

Абсцес на черния дроб - признаци и симптоми

Причини

- Основните причини за абсцес на черния дроб са доброкачествени или злокачествени запушване на

жлъчните пътища с холангит, екстрахепаталните в корема сепсис и травма или операция в горния десен квадрант. Чернодробните абсцеси също може да се случи в рамките на chemoembolizations или криотерапия в черния дроб, което води до некроза на туморните клетки и потенциални инфекции.

Методът, по който бактерии достигат до черния дроб отразява основните причини. Заболяване на жлъчните пътища е най-честата причина за абсцес на черния дроб. Абсцес на черния дроб след интраабдоминален сепсис (като с дивертикулит) е най-вероятно да бъде причинена от hematogenous разпространение чрез кръвния поток, Hematogenous разпространението на потока на кръвта през черния дроб може да се появи в инфекциозен ендокардит.

Абсцес резултат от hematogenous предаване обикновено се причинява от един патоген, тези, които са резултат от запушване на жлъчните пътища обикновено се причинява от смесена флора. Пациенти с метастатичен рак на черния дроб, диабет, алкохолизъм са по-вероятно да развият абсцес на черния дроб.

Организми преобладават в черния дроб абсцес грам-отрицателни бактерии, ентерококи, стрептококи и анаероби.

Признаците и симптомите

Клиничните прояви зависят от степента на участие. При някои пациенти абсцес се признава само при аутопсията след смъртта на друго заболяване.

Симптоми на черния дроб абсцес обикновено започват внезапно, в amebic абсцес, началото е коварна. Честите признаци включват коремна болка, загуба на тегло, повишена температура, втрисане, изпотяване, гадене, повръщане и анемия. Признаци на дясната плеврален излив, като диспнея и плеврална болка, когато развитието абсцес разширява чрез отвор. Увреждане на черния дроб може да предизвика жълтеница.

Диагностика на черния дроб абсцес

Интрахепаталните лезии ултразвук и компютърна томография (КТ) с контрастна материя може точно да се определи и да се оцени интраабдоминална патология. Перкутанна игла стремежа на абсцес могат да се провеждат диагностични тестове за идентифициране на причинителя. Магнитен резонанс на изображението с контраст може да бъде точен метод за диагностициране на чернодробни абсцеси ..

Лабораторни аномалии включват повишени нива на серумна аспартат аминотрансфераза, аланин аминотрансфераза, алкална фосфатаза и билирубин, клетка, която се е увеличил броят на белите кръвни клетки и нисък серумен албумин ниво. В абсцес на черния дроб, кръвта на културата може да се идентифицира бактериални агент, в amebic абсцес и изпражненията култура и серологични тестове може да изолира E. histolytica хемаглутинационен.

Абсцес на черния дроб - лечение

антибиотична терапия с дренаж е предпочитаният лечение на абсцес на черния дроб. Pereutaneous отводняване или ултразвуково изследване и / или CT насоки обикновено е да се отцеди гной. Хирургия може да се извърши, за да се отцеди гной от пациенти със сепсис нестабилна и непрекъснато (въпреки не-хирургично лечение) за пациенти с постоянна температура (с продължителност повече от 2 седмици) след удар дренаж и подходящо антибиотично лечение. Често срещана комбинация е ампицилин амино-гликозиди и метронидазол или клиндамицин. Трето поколение цефалоспорин може да бъде заменен за аминогликозиди при пациенти, изложени на риск от бъбречна токсичност. Ако причинителите са идентифицирани, антибиотик режим трябва да бъде променен, за да отговарят на чувствителността на пациента. Интравенозни антибиотици трябва да се прилага в продължение на 14 дни и след това се промени на перорални препарати, за да завършат курс от шест седмици. Хирургия е запазено за перфорация на червата и скъсване в перикарда.