Акне (пъпки) - снимки

Акне (пъпки) - снимки

copyright:
wikimedia.org

Акне (пъпки) не е проблем само за тийнейджъри, може да засегне хора от възраст от 10 години до 40 години. Акнето може да се появи върху кожата като някое от следните:

бели точки

Пъпки

кошници

пустули

кисти (дълбоки пъпки). Гной в пустули

Акне (пъпки) - признаци и симптоми

Акнето се причинява от свръхактивност на мастните жлези, които отделят мазни вещества върху кожата.

Кожата има много малки мастни жлези точно под повърхността. Тези жлези произвеждат себум (естествено масло), който запазва кожата гладка и еластична.

Порите (дупки в кожата) позволяват на себум до кожата. Растежа на косата е също и чрез тези пори.

Мастните жлези на хора с акне са особено чувствителни към нормални нива на хормона тестостерон в кръвта, естествено, както при мъжете, така и жените.

Ако сте склонни към акне, тестостерон води на мастните жлези да произвеждат излишния себум. В същото време, мъртви кожни клетки, не освобождава правилно и blocaza фоликули.

Комбинацията от тези два ефекта води до натрупване на бактерии в космените фоликули. Това причинява черни точки и кистички.

За някои хора, акне не напредва отвъд този етап.

Акнето обикновено води до един или повече от следните симптоми:

мазна кожа

черни точки (отворени комедони)

кистички (затворени комедони)

червени или жълти петна (пустули)

дълбоки възпалени лезии (възли и кисти)

Белези

Акне (пъпки) - лечение

Лечение на акне трябва да вземе предвид вида на акне: задържане, възпалителни или смесени, и на интензивността и тежестта.
Докато леко лечение на акне / местно начало в тежко акне е много сложна: намаляване на себорея, въвеждането на изотретиноин или антибиотици перорално микрохирургична лечение, козметична дерматология лечение, психологическа подкрепа.