Актинична кератоза - снимки

Актинична кератоза известен като слънчева кератоза, е малка бучка, груба място, възникнал на кожата, която е била хронично излагане на слънце. Тъй като актинични кератози обикновено в размер между 2-6 мм в диаметър (между размера на точка молив и гумичка). Те обикновено са червеникави на цвят с груба текстура и често имат бяла или жълтеникава скала на върха.

Актинична кератоза - признаци и симптоми

Лезия започва като едва доловими груби петна по кожата, по-добре се чувствах от виждал. Ранните лезии се усещат да се докоснат до противоречие, а по-късно става еритематозни, дебели плочи, които могат да

 

варират от няколко cm. Лезии могат да останат непроменени в продължение на години, могат да регресират спонтанно или да прогресира до инвазивен плоскоклетъчен карцином.

Актинична кератоза - лечение

Най-доброто лечение е да се избягва излагането на слънце. Подходящо лечение обикновено е избрано в съответствие с броя на лезиите присъстващите и ефикасността. Лечението се състои от две основни категории: хирургично разрушаване и фармакологична терапия. Утвърдените медицински администрация терапия на четири средства: 5-флуороурацил, имиквимод, диклофенак гел и делта-animolevulinic PDT киселина.