Болест на Боуен - снимки

Болест на Боуен - снимки

copyright:
wikimedia.org

Болест на Боуен е форма на intraepidermal карцином, злокачествен тумор на кератиноцитите. Болест на Боуен в крайна сметка може да прогресира до инвазивен плоскоклетъчен карцином.

Болест на Боуен - признаци и симптоми

Болест на Боуен може да се появи внезапно или съществуващо актинични кератози. Етиологията е най-вероятно многофакторна.

хроничен UV лъчение: възраст и разпределението на слънчева светлина тялото.

Експозицията на арсен: литература поддържа връзка между болестта на Боуен и експозицията на арсен, настъпваща най-често след период от 10 години. Основните източници на експозицията на арсен включват Фаулър решение, наркотици, били използвани за лечение на псориазис; разтвор Гей, наркотици, били използвани за лечение на астма, замърсена вода и някои пестициди.

Човешки папиломавирус: човешкия папиломен вирус тип 16 е най-честата подтип изолирани от лезии на болестта на Боуен, въпреки че други подтипове, като HPV, 2, 18, 31, 33, 54, 56, 61, 62 и 73 също намерен.

Имуносупресия: болест на Боуен при имунокомпрометирани пациенти са по-склонни да имат множество тумори по-агресивни тумори.

Други възможни причини са генетични фактори, травми и други канцерогенни вещества, и рентгенови лъчи.

Болест на Боуен - лечение

Всяка терапевтична модалност има своите предимства и недостатъци. Най-добрата възможност за лечение е свързано с анализ на различни фактори като размера на лезиите, номер, площ, степен на функционални нарушения. Сред използваните методи са тези хирургическа: прости ексцизия, Моос micrographic хирургия (отличен метод за по-големи лезии) кюретаж и electrodesiccation, криотерапия, и лазерна аблация.