Хирзутизъм - снимки

Хирзутизъм - снимки

copyright:
wikimedia.org

 

Хирзутизъм е условие прекомерно разрастване на окосмяването по лицето при жените. Нарушения на растежа на косата обикновено се случва на гръдния кош, отпред и отзад.

Хирзутизъм - признаци и симптоми

Около половината от жените с хирзутизъм имат повишени нива на мъжките хормони, наречени андрогени. Високите нива на тези хормони могат да бъдат причинени от:
Поликистозен овариален синдром (PCOS) - често се свързва с безплодието

На надбъбречните жлези или яйчниците тумори

синдрома на Къшинг

Тежка инсулинова резистентност

Лекарствата, които могат да предизвикат растежа на косата - фенитоин, миноксидил, диазоксид, циклоспорин, и хексахлоробензен

Анаболните стероиди

Даназол - вещество, използвано за лечение на ендометриоза

Основният симптом на хирзутизъм е окосмяване по корема, гърдите и горната устна (мъжки модел на растежа на косата при жените). Ако хирзутизъм се причинява от високи нива на мъжки хормони, които също са симптоми могат да включват:

нередовен менструален цикъл

акне

Загуба на женското тяло форма

Признаци на мъжественост - задълбочаване на глас, предна оплешивяване, увеличен клитор, увеличени раменните мускули

Ако хирзутизъм се дължи на синдром на Кушинг, признаци и симптоми могат да включват:

Затлъстяването (особено около корема)

Високото кръвно налягане (хипертония)

диабет

изтъняване на кожата

Хирзутизъм - лечение

Лечение на хирзутизъм зависи от това колко сериозен е проблемът и ако има първопричина. Например, една жена с хирзутизъм може да бъдат съветвани престава да се вземат лекарства, които могат да допринесат за това състояние. Ако тумор на яйчниците или надбъбречните жлези причини, той може да се премахне оперативно. С наднормено тегло жени с хирзутизъм, могат да бъдат посъветвани да отслабна.

Ако се установи, главното производство, комбинация от самостоятелни грижи стратегии и техники може да се използва психологическа подкрепа може да бъде полезен като хирзутизъм често е разочароващ и неудобно състояние.

Lifestyle

Наднорменото тегло може да допринесе за хирзутизъм. Една балансирана диета и упражнения може да помогне за получаване на правилното контрол на теглото.