Онихомикоза - снимки

Онихомикоза - снимки

copyright:
wikimedia.org

Онихомикоза се отнася до гъбична инфекция, която засяга ноктите на краката и ръцете.

Онихомикоза - признаци и симптоми

Onychomycosis е причинена от три основни категории на гъби: дерматофити, дрожди, плесени и nondermatophyte. Дерматофитите са най-честата причина за онихомикоза. Две са основните патогени са отговорни за около 90% от всички случаи на онихомикоза. Trichophyton Rubrum сметки за 70% Trichophyton mentagrophytes и сметки за 20% от всички случаи. Онихомикоза, причинени от плесени nondermatophyte (Fusariumspecii, Scopulariopsis brevicaulis, Aspergillusspecii) става все по-често по целия свят,

 

представляващи до 15% от случаите, в някои страни. поради Candida онихомикоза е рядкост.

Рискови фактори за онихомикоза включват семейна история, застаряване, лошо здравословно състояние преди травмата, топъл климат, участие в фитнес занимания, имуносупресия (напр. ХИВ, лекарствено индуцирана), комунално къпане и оклузивна обувки.

Nail може да изглежда удебелена, жълто или облачно. Ноктите може да стане груба и sfărâmiciose, или може да се отделят от нокътното легло. Там обикновено няма болка или други телесни симптоми, освен ако болестта е тежка.

Онихомикоза - лечение

При лечение на онихомикоза използват локални противогъбични средства, орални и хирургични техники. Терапията зависи от броя на пръстите на ръцете, които са засегнати от онихомикоза вида и тежестта на щетите. Комбинацията от локални и системни схеми увеличи скоростта лек.