Орална кандидоза - снимки

Орална кандидоза група на гъбични инфекции на устата и езика, често причинени от кандида албиканс, въпреки че има сведения, че повишената честота на видове, които не са албиканс. При липса на други известни причините за имуносупресия, орална кандидоза при възрастни може да предложи на ХИВ инфекцията. Три клинични презентации са често срещани при хора с ХИВ: хейлит псевдомембранозен, еритематозен, ъгловати. Когато заболяването прогресира до СПИН, Candida може да нахлуе в хранопровода, което води до дисфагия или одинофагия.
Пациенти, които имат кандидоза на устната кухина може да бъде напълно асимптоматични, така че е важно да се запознаят устата си заслужава. Лезиите могат да се появят навсякъде по твърд или мек в устата, под езика, устата или венците, или обратно към фаринкса.

Орална кандидоза - признаци и симптоми

Факторите, които благоприятстват кандидоза са:
Това заболяване е по-често при жените, отколкото при мъжете и се среща предимно в летните месеци
статут на висока ставка превозвач се наблюдава при имунокомпрометирани, антигените на кръвна група А и липсата на слюнчената секреция
Carrier състояние е по-висок за кисела слюнка
, ксеростомия увеличава статут на превозвач
Използване на психотропни лекарства, които предизвикват сухота в устата
Размер на мицели се увеличава по време на сън и намалява при хранене и миене на зъбите
Тютюнопушенето увеличава държавната превозвач увеличава риска от инфекция при хора с ХИВ, особено предизвика мултифокална кандидоза и средната ромбоиден глосит
Терапия с тетрациклин
Устна микробна флора дисбаланс от бактериална потискане променя слюнчените поток, имунологични дефекти
Кортикостероиди с локално лечение, системни или аерозол
- диабет.

Орална кандидоза - лечение

В случаите на умерени до тежки случаи:

1. Флуконазол 200, след това 100 мг дневно х 14 дни; имайте предвид, че азолови лекарства, които не се препоръчват по време на бременност.

. В случаите, които са достатъчно тежки, за да се намесва адекватно хранене и хидратиране, пациентът може да изисква хоспитализация за хидратация и хранителния подкрепа.

3. При пациенти, които носят протези, те трябва да бъдат потопени в разтвор на хлорхексидин (като PerioGard), след това нанесете тънък слой от крема Nizoral протеза акрил част да бъде в контакт с устната лигавица. Това ще предотврати повторно заразяване на устройството.

5. Поддържаща терапия да потискат бъдеще reimbolnavirii може да варира от хапче за хапче TID Mycelex ден. Флуконазол супресивна терапия по принцип не се препоръчва, освен при пациенти с езофагеална кандидоза с азолови съпротива, поради възможността за продължителна употреба.