Псориазис - снимки

Псориазис са хронични обрив, лющеща се засяга хора от всички възрасти (около 2% от населението). Има генетична предразположеност към псориазис. Псориазис също така се влияе от фактори на околната среда. То не е заразно и не се дължи на алергия.

Псориазис - признаци и симптоми

Точно какво причинява псориазис не е напълно изяснен, но има много активни научни изследвания в тази област. Хиперактивно участва имунната система по начин, който причинява възпаление. Конкретно, има

прекомерно производство на Th1 цитокини, особено TNF. Те имат много ефекти, включително и растежа на кръвоносните съдове в кожата (което води до червено) и растежа на клетките на кожата (който причинява лющене и удебеляване).

Генетични влияния

Подобно на повечето заболявания, псориазис се влияе от наследствени признаци. До 50% от хората с псориазис ще знаете, на друг член на семейството засегнати. Пациентите с фамилна анамнеза за псориазис псориазис са склонни да развият по-рано в живота, отколкото тези, които нямат фамилна анамнеза.

Стрес

Физически и емоционален стрес може да предизвика псориазис и е много трудно да се избегне.

Инфекция

Инфекциите могат да причинят изгаряне на псориазис. Понякога инфекцията може да доведе до компенсации, както и за подобряване на псориазис. Sreptococcal инфекции на гърлото (тонзилит) може да доведе до гутатен псориазис.

Candida инфекции (млечница) могат да влошат псориазис.

Malassezia дрожди могат да играят роля в sebopsoriasis.

Хормоните

Връзката между хормони и псориазис е неясно. Post - пубертета е време на връх начало псориазис. Бременност също могат да имат влияние върху тежестта на псориазис, тя подобрява обикновено потенциално влошаване след раждането. Псориазисът не увреди плода.

Симптомите варират от леко и да достигне наистина мъчителни събития (напр. тези, разположени в гънките на ставите). От друга страна, тежки форми на псориазис да доведе до прояви на емоционална, обич има отрицателно въздействие върху обществените отношения, личен и емоционален. Пациентите често са толкова претоварени от болестта им, че те се чувстват изолирани и депресирани.

Псориазис - лечение

Има толкова далеч не е лек за псориазис, но задоволителен контрол на заболяването е възможно за повечето пациенти.

Някои хора имат един епизод на псориазис, който изчиства след няколко месеца и никога не се повтаря. Повечето форми на псориазис имат колебания Разбира се, с периоди на подобрение, дори и цялостно почистване, само за да рецидив по-късна дата. Може да има няколко години между пристъпите. Една малка група от пациентите са с тежка форма на псориазис, устойчиви, което е много трудно за лечение.