Слънчева уртикария - снимки

Слънчева уртикария) - снимки

copyright:
wikimedia.org

 

Слънчева уртикария е рядка форма на уртикария, кожни набъбва в рамките на минути излагане на слънчева светлина или изкуствена светлина източник, който излъчва ултравиолетова радиация

Слънчева уртикария - признаци и симптоми

предизвика слънчева уртикария не е ясно определена, но може да се дължи на антиген-антитяло реакция. Изглежда, че химическото вещество е създадена за тялото (photoallergen) реагира с UV радиация и да предизвика алергична реакция, която се проявява като уртикария.

Симптоми: парене, сърбящ обрив, разработен в рамките на няколко минути след кратко време (по-малко

от 30 минути) на излагане на слънце. Обрив може да изглежда като петна и червени и подути. Често обрив засяга участъци от кожата, които обикновено не са изложени, предни и горната част на ръцете, които са постоянно изложени на слънчева светлина, лесно могат да бъдат повредени.

Ако са засегнати големи области на тялото, загуба на течност в кожата може да доведе до объркване, главоболие, гадене и повръщане.

Площите, които са покрити с тънки дрехи могат да бъдат засегнати, в зависимост от УВ може да преминава през тъканта.

Слънчева уртикария - лечение

След като пациентът е защитен от излагане на слънце обрив започва да изчезва спонтанно в рамките на няколко минути в продължение на няколко часа. След като напълно излекувани обрив е оставена следа.

Пациенти с слънчева уртикария трябва да предприемат мерки, за да се избегне или сведе до минимум излагането на слънце, като се използва защита от слънцето. Перорални антихистаминови средства могат да бъдат полезни за намаляване на пъпки и минимизиране на сърбеж, но понякога те се предотврати реакция като цяло.

При пациенти, които реагират зле и не са в състояние да управляват своето състояние чрез превантивни мерки, фототерапия и / или photochemotherapy могат да бъдат взети под внимание. Тези процедури често се извършва преди летните месеци. За съжаление, десенсибилизация ултравиолетова често е краткотрайна и трябва да се повтори.