Витилиго - снимки

Витилиго - снимки

copyright:
wikimedia.org

Витилиго е автоимунно заболяване, при което се унищожават пигментните клетки (меланоцити), в резултат на неправилна форма бели петна по кожата.

Витилиго - признаци и симптоми

Всяка част от тялото Pote бъдат засегнати, най-общите части на лицето, шията, очите, ноздрите, зърната, пъпа, гениталиите, тялото гънки подмишниците, бикини линията, области на нараняване порязвания, рани, изгаряния и около пигментни бенки .Заболяването засяга най-малко 1% от населението. Половината от пациентите, загуба на пигмент започва

преди 20-годишна възраст. В петата част, други членове на семейството имат витилиго.

Въпреки че повечето хора с витилиго имат добро общо здравословно състояние, са изправени пред висок риск от други автоимунни заболявания, като диабет, заболяване на щитовидната жлеза, пернициозна анемия (дефицит на витамин В12), болест на Адисон ( надбъбречната жлеза заболяване) и алопеция ареата.

Меланинът е пигмент, който определя цвета на кожата, косата и очите. Се произвежда от клетки наречени меланоцити. Ако меланоцитите не може да се образува меланин или ако броят им намалява, цвят на кожата постепенно ще станат по-бели.

Не е известна причината за витилиго. понякога може да бъде физическо нараняване, като слънчево изгаряне или емоционален стрес. Има три теории за причината за витилиго:

Пигментни клетки са повредени от необичайно функциониране на нервните клетки.

Може да бъде автоимунна реакция срещу пигментните клетки (собствените тъкани на организма могат да унищожат, те възприемат като чужди).

Теория Autotoxic - пигментните клетки са саморазрушително.

Тежестта на витилиго варира всеки. Хората обикновено забележите загуба на пигмент през лятото, като контраст между засегнатата кожа и слънце тен на кожата става по-силно. Хората с тъмна кожа може да се наблюдава появата на витилиго по всяко време .. Очи не променят цвета си. Няма начин да се предскаже колко пигмент ще загубят.

Степента на загуба на пигмент може да варира в рамките на всеки пластир витилиго, което означава, че има различни нюанси на кафявото в кръпка витилиго. Това се нарича "trichrome".

Витилиго - лечение

Лечението в момента не е много задоволително.

Стероиди сметана. Мощен противовъзпалителен крем кортизон може да обърне процеса, ако се прилага върху засегнатите райони в продължение на няколко седмици в ранните етапи.

калциневринови инхибитори като пимекролимус и актуални такролимус наскоро бе доказано, че е безопасна и ефективна, и е особено полезна на лицето и шията, в които има силни стероидни кремове може да доведе до изтъняване на кожата.

Теснолентова UVB фототерапия е полезен при много пациенти, особено в комбинация с инхибитори на калциневрин, а може би и с калципотриол крем (обикновено се използва при псориазис).

PUVA. Тази форма на светлината лечение изисква пациентът да вземе псорален медикаменти и след това изложена на ултравиолетова светлина (UVA). Постепенно, може да доведе до частични резултати репигментация. Реагират слабо ръцете и краката. Когато лечението е спряно, някои от пигмента изчезва отново. PUVA отнема по-малко от пет минути два пъти седмично и да продължи до две години. PUVA е подходящ за деца или възрастни.

Хирургия. Експериментални някои центрове премахване на горния слой на кожата чрез различни техники (включително дермабразио или sandpapering) и го замества с нормално пигментирана кожа от друга област. Някои изследователи са използвали пациентът меланоцити, отглеждани в тъканна култура. Добри резултати се отчитат, особено ако витилиго е стабилен.