Xanthomas - снимки

Xanthomas са кожни лезии, причинени от натрупването на мазнини в кожните имунни макрофаги и по-рядко в мастния слой под кожата.

Xanthomas - признаци и симптоми

Някои видове на xanthoma са показател за нарушения в липидния метаболизъм (напр., хиперлипидемия или мазнини в кръвта), ако те могат да бъдат свързани с повишен риск от заболяване на коронарните артерии на сърцето и от време на време с панкреатит.

Има няколко основни условия, които са причинени от затруднения в липиди (мазнини) метаболизъм Xanthomas. Тъй като липиди са неразтворими във вода се комбинира с протеин, за да образуват съединения, наречени липопротеини. В зависимост от размера и теглото, съвместни липопротеините са класифицирани като хиломикроните, с много ниска плътност липопротеините (VLDL), ниска плътност - липопротеин (LDL) и висока плътност - липопротеините с висока плътност (HDL). Всички те имат роля в поддържане на метаболитния функциониране на организма.
Промени в липопротеините може да бъде резултат от генетичен дефект (напр. първична hyperlipoprotenaemia) или от някои основни системни заболявания като диабет, хипотиреоидизъм, нефротичен синдром или в основата на тези заболявания може да доведе до повишени нива на липиди и липопротеини някои , които след това се проявява като кожни Xanthomas.

Xanthomas - лечение

Xanthomas Основната цел на лечението е да се идентифицират и лечение на липидни нарушения. В много случаи, лечение на нарушения ще намали или реши Xanthomas сайт. В допълнение, лечение на хиперлипидемия ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и за лечение на хипертриглицеридемия, за да се предотврати панкреатит.

Хирургия или местни унищожаване методи могат да бъдат използвани за отстраняване на Xanthomas не отзвучават спонтанно или след лечение. Xanthoma disseminatum засяга жизнените функции на органи могат да бъдат лекувани с лекарства за химиотерапия или лъчева терапия.

Xanthomas лечение включва:

Актуално трихлороцетна киселина

electrodesiccation

Лазерна вапоризация

Ексцизия.