Хранопровод рак - снимки

Хранопровод рак - снимки

copyright:
wikimedia.org

 

Хранопровод рак е заболяване, при което злокачествени клетки се формират и размножават в хранопровода тъкан. Хранопровода е мускулна тръба, която свързва устата към стомаха, или транспортиране на храна и течности от устата към стомаха. Рак на хранопровода започва в най-горния слой и се увеличава, като дебелината на слоя се простира към хранопровода.
Най-често срещаните видове рак са плоскоклетъчен карцином и
аденокарцином

Сред рисковите фактори за рак са:
- Пушенето


- Консумацията на големи количества алкохол
- Гастроезофагеална рефлуксна болест
- Барет хранопровода
- По-стара възраст
- Мъжки

Хранопровод рак - признаци и симптоми

Дисфагия (затруднено гълтане) и болка при преглъщане са най-честите симптоми на рак на хранопровода. Затруднено преглъщане е първият симптом при повечето пациенти. Течности и меки храни обикновено са толерирани, а твърди или обемисти вещества (като хляб или месо) са по-трудни за преглъщане. Загубата на тегло е характерно в резултат на неправилното хранене и активното рак. Болката често се чувства като изгаряне. Ранен признак може да бъде необичайно дрезгав глас.

Хранопровод рак - лечение

Хирургия е най-често лечение за рак на хранопровода, операция за отстраняване на някои части на хранопровода, нарича езофагоектомия хирургия. Хирургично лечение в комбинация с химиотерапия, лазерна терапия и електрокоагулация.