Porfyri cutanea tarda - billeder

Porfyri cutanea tarda - billeder

copyright:
wikimedia.org

Porfyri cutanea tarda - er en genetisk lidelse, der skyldes en mangel på enzymet ferochelazelor. Nedsat aktivitet af dette enzym medfører en ophobning af protoporfhyrinerne i huden tør, arbejde det fører til hud lysfølsomhed, der er beskadiget af lys. Et højt protoporfhyrinerne sjældne tilfælde kan forårsage leversygdom.

Porfyri cutanea tarda - forårsager

De første symptomer forekommer normalt i barndommen og præsenterer sig som en brændende ubehag eller smerter i huden efter solbadning. Den forekommer oftest på toppen af ​​hænder og fødder, feta og ører. I de fleste tilfælde synlige ændringer i huden er let. Påvirket hud kan blive rød og opsvulmet med blærer.

Senere, hendes ar og sår form, undertiden fortykket hud, især på kinderne, næsen, fingre og håndled.

Mennesker med porfyri cutanea tarda - induceret leversygdom har som regel milde leveren abnormiteter. Ca. 10% udvikler svær leversygdom, der viser en utilpashed, smerter under højre ribben, stigende gulsot og lysfølsomhed.

Porfyri cutanea tarda - Behandling

livslang lysfølsomhed er et stort problem for porfyri cutanea tarda ukompliceret leversygdom. Patienterne bør beskytte deres hud:

Patienter, som også har en leversygdom kræver specialiserede medicinske behandling og eventuelt levertransplantation.

En anden og mere alvorlig tilstand, medfødt erythropoietiske porfyri, er nu helbredes ved transfusioner af stamceller, åbner håb for fremtiden, men der er ingen tilgængelige behandling for porfyri cutanea tarda.