Keltatauti - kuvia

Keltatauti - kuvia

copyright:
healthgiants.com

 

Keltatauti - on värin, ihon ja silmien aiheuttama suuri keltainen pigmentti bilirubiinin poikkeavat veren virtausta.

Keltatauti - Syyt, oireet

Syyt

Korkea bilirubiinin veren voi syntyä ongelmia peräisin joko maksa-tai ulkopuolella maksassa. Maksavauriot kuten johtuu tulehdus tai arpeutuminen, voi vaikuttaa sen kykyyn poistaa bilirubiini sappeen. Vaihtoehtoisesti, sappi, joka kuljettaa sappineste maksan ohutsuoleen voidaan estää, esimerkiksi gallstone tai kasvain.

Harvemmin, ylituotannon bilirubiini, liiallinen vähennykset koska punaisia verisoluja, voi ylittää maksassa bilirubiini yli maksassa kykenee käsittelemään. Ylituotanto on yleisempää vastasyntyneille keltaisuutta.

Vuonna Gilbert oireyhtymä, bilirubiiniarvo yleensä lievästi koholla, mutta ei tarpeeksi aiheuta keltaisuutta. Tämä ehto, joka on joskus perinnöllinen, on usein havaittu nuorilla aikuisilla rutiinikäytössä seulontatestejä. Se ei aiheuta muita oireita ja älä huoli.

Skin ihmisillä, jotka syövät suuria määriä elintarvikkeita runsaasti beetakaroteenia (kuten porkkanaa, kesäkurpitsaa ja jotkut melonit) saattaa tulla hieman kellertävä, mutta niiden silmät ovat keltaiset. Tämä ehto ei ole mitään tekemistä keltaisuutta tai maksan sairaus.

Merkit ja oireet

Vuonna keltaisuus, ihon väri ja silmien näkyviin keltainen. Virtsa on usein tumma sillä liiallinen bilirubiini erittyy munuaisten kautta. Ihmiset voivat olla kutina, vaalea uloste, tai muita oireita, riippuen aiheuttaa keltaisuutta. Esimerkiksi akuutti maksatulehdus (akuutti hepatiitti) voi aiheuttaa ruokahaluttomuutta, pahoinvointia, oksentelua ja kuumetta. Estyminen sapen voivat aiheuttaa vatsakipuja ja kuumetta. Muita oireita:

keltainen väri
värillinen ulosteet
Tumma virtsa
Kutina
Vaikea ummetus
tylsää kipua maksan alueella

On joitakin taustalla sairaus, joka voi aiheuttaa ylimääräisiä oireita keltaisuus

Pahoinvointi ja oksentelu
Vatsakipu
Kuume
Keltaisuus vastasyntyneille
Turvonneet jalat ja vatsa
Sekaannus
Päänsärky
Ruokahaluttomuus heikkous

Keltaisuus sulkee vartalon ja pään, jos bilirubiinin veressä kasvaa ja sitten kädet ja jalat. Seuraavat oireet pikkulapsilla esiintyy myös:

Letargia
huono ruokinta
Muutokset lihaskuntoa
Itkeä
Kohtaukset

Diagnoosi

Lääkäri käyttää laboratoriokokeet ja kuvantamistutkimukset syyn keltaisuutta.

Keltatauti - Hoito

Jos ongelma on maksasairaus kuten akuutti viruksen aiheuttama maksatulehdus, keltaisuus yleensä häviää vähitellen kunto paranee maksassa. Jos ongelma estää sappitiehyen, leikkaus tai endoskooppinen kirurgia (käyttäen joustava katselu putki kirurgiset liitteineen) yleensä suoritetaan niin pian kuin mahdollista uudelleen vaikuttaa sappeen. Kutina aiheuttama keltaisuutta voidaan hoitaa kolestyyriamiini otetaan suun kautta. Yleensä kutina häviää vähitellen maksan tila paranee.