Maksan vajaatoiminta - kuvia

 

Maksan vajaatoiminta - tapahtuu, kun maksan menettää kykynsä toimia nopeasti. Yleisemmin maksan vajaatoiminta kehittyy hitaasti vuosien kuluessa. Mutta akuutti maksan vajaatoiminta, maksan vajaatoiminta kehittyy muutamassa päivässä.

Akuutti maksan vajaatoiminta voi aiheuttaa monia ongelmia, kuten runsasta verenvuotoa ja lisääntynyt paine aivoissa. Toinen termi akuutin maksan vajaatoiminta on fulminantti maksan vajaatoiminta.

Akuutti maksan vajaatoiminta on hätätapaus vaativat sairaalahoitoa. Ja joissakin tapauksissa maksansiirto voi olla ainoa parannuskeino akuutin maksan vajaatoiminta.

Maksan vajaatoiminta - Syyt, oireet

Syyt

Akuutti maksan vajaatoiminta syntyy, kun maksasoluja vaikuttanut merkittävästi ja voi työskennellä. Akuutti maksan vajaatoiminta on useita mahdollisia syitä, kuten:

Parasetamoli yliannostus. Liian suuri parasetamoli (Parasetamoli, muut) on yksi yleisin syy akuutti maksan vajaatoiminta. Akuutti maksan vajaatoiminta voi ilmetä, jos otat suuri annos parasetamolia kerran, tai saattaa ilmetä, jos käytät pienempiä annoksia päivittäin usean päivän ajan, erityisesti ihmisiä, joilla on krooninen maksasairaus. Tietyt lääkkeet. Jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa akuutin maksan vajaatoiminta, kuten antibiootit, tulehduskipulääkkeet ja epilepsialääkkeet, mm.
Huumeet, rohdosvalmisteita. Rohdosvalmisteita ja ravintolisiä on yhteydessä akuutti maksan vajaatoiminta, kuten kava, Ephedra Pennyroyal scullcap ja mm.
Hepatiitti-ja muut virukset. Hepatiitti A, hepatiitti B ja hepatiitti E: voi aiheuttaa akuutin maksan vajaatoiminta. Muut virukset, joka voi aiheuttaa äkillisen maksan vajaatoiminnan sisältävät Epstein-Barr-virus, sytomegalovirus ja herpes simplex-virus. Toksiinit. Myrkyt, jotka voivat aiheuttaa akuutin maksan vajaatoiminta ovat myrkyllisiä sieniä.
autoimmuunisairaudet. Maksan vajaatoiminnan voi johtua autoimmuunihepatiitti - sairaus, jossa immuunijärjestelmä maksasoluissa, aiheuttaa tulehdusta ja vahinkoa.
Sairauksien laskimoissa maksassa. verisuonisairaus, joka aiheuttaa tukoksia laskimoissa maksa voi aiheuttaa akuutin maksan vajaatoiminta. Näitä ovat portaali laskimotukos, Budd-Chiari oireyhtymä ja veno-okklusiivinen sairaus. aineenvaihdunnan sairauksiin. Harvinaiset aineenvaihduntasairaudet kuten Wilsonin tauti, akuutti rasvamaksa raskauden ja Reyen oireyhtymä.
Syöpä. Syöpä, joka alkaa maksassa tai maksan syöpä, joka leviää muualle elimistöön voi aiheuttaa maksan vajaatoimintaa.

Monet akuuttia maksan vajaatoimintaa ole mitään ilmeistä syytä.

Merkit ja oireet

Merkkejä ja oireita akuutin maksan vajaatoiminta voi olla:

Ihon ja silmämunat (keltaisuus)
Arkuutta oikeassa yläkulmassa vatsa
Pahoinvointi
Oksentelu
Yleinen tunne ei tunne hyvin
Keskittymisvaikeuksia
Tietämättömyyttä tai sekavuus
Uneliaisuus

Akuutti maksan vajaatoiminta voi kehittyä nopeasti terve ihminen, ja henki on vaarassa. Jos yhtäkkiä kehittää keltaisuus silmien tai ihon arkuus ylävatsan tai epätavallisia muutoksia tehohoidon sairaanhoitajia tarvitaan välittömästi.

Diagnoosi

Testit ja menettelyt diagnosoida akuutti maksan vajaatoiminta ovat:

Verikokeet. Verikokeet selvittää, miten hyvin maksaan saattaa sisältää Protrombiiniaikaa testi, joka mittaa kuinka kauan kestää veren hyytymistä. Jos sinulla on akuutti maksan vajaatoiminta, veri ei hyytymä niin nopeasti kuin pitäisi.
Tutkiminen maksakudosta. Lääkäri voi suositella menettely poistaa pieni pala maksakudosta (maksabiopsiassa). Maksakudosta testejä voi auttaa lääkäriä ymmärtämään miksi maksa ei toimi hyvin. Ihmisille, joilla verenvuotoriski aikana biopsia, kuten akuutin maksan vajaatoiminta, lääkäri tekee transjugular maksabiopsia.

Maksan vajaatoiminta - Hoito

Henkilöt, joilla on akuutti maksan vajaatoiminta hoidetaan teho-osastolla ja sairaalan. käsittelyt voivat sisältää:

Lääkkeitä hoitoon myrkytyksen. Akuutti maksan vajaatoiminta aiheuttaa parasetamolin yliannostuksen tai sieni myrkytys on lääkkeitä, jotka voivat kääntää vaikutukset toksiinia.
Parantaminen ylimääräistä nestettä aivoissa. Aivojen turvotus aiheuttaa akuutin maksan vajaatoiminta voi lisätä painetta aivoihin. Lääkitys voi vähentää nesteen kertymistä aivoihin.
Seulonta infektioita. Terveydenhuollon henkilökunta ottaa näytteitä veren ja virtsan ajoittain testata nähdä merkkejä tartunnasta. Jos lääkäri epäilee sinulla on infektio, saat lääkkeitä sen hoitoon.
Ehkäisy voimakasta verenvuotoa. Henkilöt, joilla on akuutti maksan vajaatoiminta kehittyy usein verenvuotoa haavaumat ruoansulatuskanavassa. Lääkäri antaa sinulle lääkitys vähentää verenvuodon vaaraa. Jos enemmän verta menetetään, tarvitset verensiirtoja. maksansiirto. Akuutti maksan vajaatoiminta ei pystytä parantamaan monissa tapauksissa. Näissä tilanteissa hoito voi olla vain maksansiirto. Aikana maksan siirto, kirurgi poistaa vaurioitunut maksa ja korvaa sen terve maksa luovuttajalta.

Ehkäisy

Noudata ohjeita lääkettä. Jos otat parasetamolia tai muita lääkkeitä, tarkista esitteen suositellusta annoksesta ja ylitä annostusta. Kerro lääkärille kaikista lääkkeistä joita käytät. Ne voivat häiritä reseptilääkkeitä. Juo alkoholia maltillisesti. Rajoita määrä alkoholia juoda enemmän kuin yhden juoman per päivä naisten ja enintään kaksi juomia päivässä miesten.
Vältä riskikäyttäytymistä. Älä anna neuloja käytetään pistää huumeita. Jos haluat seksiä, käytä kondomia. Tee rokote. Jos sinulla on lisääntynyt riski sairastua hepatiitti, jos olet jo saanut minkäänlaista hepatiitti tai jos sinulla on krooninen maksasairaus, keskustele lääkärisi kanssa siitä saada hepatiitti B rokotetta on saatavilla myös hepatiitti A. Vältä muiden ihmisten veren ja ruumiin nesteissä. Hepatiitti voi levitä vahingossa neulalla. On myös mahdollista tartu razors tai hammasharjaa käytetään yhteisesti.
Ole varovainen aerosolisuihkeita. Käytettäessä aerosoli puhtaampia, varmista, että huone on tuuletettu, tai naamio. Ota vastaavia suojatoimenpiteitä, jos ruiskutus hyönteisten, sienitautien, maali ja muita myrkyllisiä kemikaaleja. Noudata aina valmistajan ohjeita. Suojaa ihoa. Käytettäessä hyönteismyrkyt ja muita myrkyllisiä kemikaaleja, peitä ihoasi käsineet, pitkät hihat, hattu ja maski.
Valitse terveellistä ruokavaliota. Valitse kasviperäisen ruokavalion kanssa erilaisia ​​hedelmiä ja vihanneksia. Rajoita runsaasti rasvaa.
Säilyttämään terveen painon.