Portal hypertensio - kuvia

Portal hypertensio - kuvia

copyright:
wikimedia.org

Portal hypertensio - verenpaine on poikkeuksellisen korkea oksat porttilaskimoon, suureen laskimoon että tuo veren suolistosta maksaan.

Portal hypertensio - Syyt, oireet

Syyt

Maksakirroosi on yleisin länsimaissa. Vaikutukset portahypertensio voi johtaa pidennettyyn vatsan, vatsavaivat, sekavuus ja sisäistä verenvuotoa. Lääkkeet voi alentaa verenpainetta porttilaskimoon, mutta jos on sisäinen verenvuoto, ensiapua tarvitaan.

Porttilaskimoon saa verta suolistosta ja koko perna, haima ja sappirakon. Kun olet maksassa, vein jakautuu oikeaan ja vasempaan oksia ja pieniä kanavia, jotka kulkevat maksan. Kun veri lähtee maksaan, virtaa takaisin verenkiertoon (systeeminen tai keholla) kautta maksan suoneen.

Kaksi tekijää voi nostaa verenpaineen portaalissa verisuonissa:

Lisäämällä veren virtausta alusta Vastustuskyky veren virtausta maksan

Länsimaissa yleisin portahypertensio on lisääntynyt vastustuskyky veren virtauksen aiheuttama laaja arpeutuminen maksan maksakirroosi, mikä useimmiten johtuu kroonisesta liiallinen alkoholin nauttiminen.

Portahypertensio johtaa uusien laskimoissa (nimeltään vakuutena alusta), joka suoraan yhdistää På verisuonia verenkierrossa, ohittaen maksassa. Tästä syystä (ohittaa), aineet (kuten toksiinit), jotka on tavallisesti poistettu verestä maksan läpi voi kulkeutua yleiseen verenkiertoon. Collateral alukset kasvaa tietyissä paikoissa. Tärkeimmät sijaitsevat alaosassa ruokatorven ja ylemmän mahan. Täällä alukset tulevat liioiteltu ja koko kierre ja lähteä tulemaan suonikohjut ruokatorven (ruokatorven laskimolaajentumat) ja vatsa (mahalaukun laskimolaajentumat). Nämä alukset ovat hauraita, turvonnut ja altis verenvuoto, joskus kuolemaan tuloksiin. Muut alukset voivat kehittyä vatsan ja peräsuolen.

Portal verenpainetauti johtaa usein laajentunut perna, koska paine häiritsee verenkiertoa pernan portaalin verisuonissa. Portal paine verisuonten voi johtaa proteiinipitoisuuden (askites) neste-, maksa-ja suolen pinnalle ja sitten saada vatsaonteloon. Tätä tilaa kutsutaan askites.

Merkit ja oireet

Portahypertensio itsessään aiheuta oireita, mutta jotkut sen seuraukset aiheuttavat oireita. Jos suuri määrä vesivatsanesteessä kertyy, vatsa turpoavat ihmiseen; näkyviä ja joskus niin paljon, että suuria ja jännittynyt vatsan. Tämä laajentuminen on kivuton. Laajentunut perna voi aiheuttaa epämääräinen tunne kipua vasemmassa yläkulmassa vatsa. Ruokatorven ja mahalaukun laskimolaajentumat vuotavat helposti joskus massiivinen.

Kun aineet, jotka yleensä poistetaan maksan kulkeutuvat yleiseen liikkeeseen ja saavuttaa aivot, ne voivat aiheuttaa uneliaisuutta tai sekavuutta (enkefalopatia). Collateral alukset voivat näkyä iholla vyötärön yläpuolella tai ympärillä peräsuolessa. Koska useimmat ihmiset portahypertensio oli myös vaikea maksan vajaatoiminta, voivat olla oireita maksan vajaatoiminta, kuten verenvuototaipumus.

Diagnoosi

Lääkärit voivat hyväksyä yleensä portaali hypertensio perustuu oireiden ja löydösten aikana lääkärintarkastus. Lääkärit voivat tuntea, yleensä laajentunut perna vatsanpeitteiden läpi. Ultraäänitutkimuksen avulla voidaan tutkia veren virtausta porttilaskimoon ja lähellä verisuonia havaita nestettä vatsaontelossa. Ultraäänitutkimus tai tietokonetomografia (TT) voidaan etsiä ja tutkia vakuudet aluksia. Harvoin, katetri työnnetään viillon kaulaan ja verisuonten maksan tai pernan suoraan mitata paine portaalin verisuonissa (painemittarilla).

Portal hypertensio - Hoito

Voit vähentää verenvuotoa ruokatorven laskimolaajentumat, lääkäri voi yrittää vähentää painetta porttilaskimoon. Yksi tapa perustuu huumeiden, kuten propranololi tai nandolol.

Verenvuoto ruokatorven suonikohjut on hätätapaus. huumeiden, kuten vasopressiinin tai Octreotide voidaan suonensisäisesti sopimuksen suonet verenvuotoa ja verensiirtoja saavat tilalle verenhukasta. Endoskoopilla tehdään yleensä vahvistaa, että verenvuoto on suonikohjuja. Vein sitten tukkia kuminauhat tai injektioita tietyn kemikaalin läpi endoskoopin.

Jos verenvuoto jatkuu tai toistuu jatkuvasti, kirurginen toimenpide voidaan tehdä luoda ohitus (kutsutaan liukuvat) välillä porttilaskimovaiheessa ja yleinen laskimoiden järjestelmä. Tämän ohituksen vähentää painetta porttilaskimoon, koska paine on huomattavasti alhaisempi yleensä laskimoiden järjestelmässä.