Sappikivet - kuvia

Sappikivet - vahvistuvat ruuansulatusnesteellä talletuksia että kehittyy sappirakon. Sappirakko on pieni pussi, päärynän muotoinen maksassa oikealla ylävatsan. Sappikivet ovat nestemäisessä muodossa, kun sappirakon on mutta kovettuvat, jolloin muodostuu pieni tai suuri paloja kovaa materiaalia. Body nestettä kutsutaan sappi auttaa sulattamaan rasvoja. Bile tuotetaan maksassa, sitten tallennetaan sappirakon kunnes keho tarvitsee. Sappirakon sopimuksia työntää pallon läpi putki kutsutaan sappitiekivistä, joka kuljettaa sen ohutsuolessa, joka auttaa ruuansulatuksessa.

Sappikivet - Syyt, oireet

Syyt
Uskotaan, että sappikivet muodostuu, kun sapen sisältää liian paljon kolesterolia, bilirubiini, sappisuolojen tai

riittävä, tai kun sappirakon ei ole tyhjä kokonaan tai riittävän usein. Syy epätasapaino ilmenee ei tunneta.

Ei sappikivet syy pigmentti ei täysin ymmärretä. Kivet taipumus kehittää ihmisiä, joilla on maksakirroosi, sappiteiden tulehduksia tai perinnöllinen veren häiriöt, kuten anemia, maksa tuottaa liikaa bilirubiini.

Muut tekijät vaikuttavat muodostumista sappikivet ovat:

Sex. Naiset kärsivät kaksi kertaa enemmän kuin miehiä. Ylimääräinen estrogeeni raskauteen, hormonikorvaushoito ja ehkäisypillerit näyttää lisäävän kolesterolia sappeen ja vähentää sappirakon toimintaa, mikä voi johtaa muodostumiseen sappikivet.

Suvussa. Usein on geneettinen yhteys.

Paino. Laaja kliininen tutkimus osoitti, että on edes kohtalaisen ylipaino lisää riskiä sairastua sappikivet. Todennäköisin syy on se, että määrä, sappisuolojen sappeen pienenee, mikä lisää kolesterolia. Lisääntynyt kolesteroli vähentää sappirakon tyhjentymistä. Lihavuus on merkittävä riskitekijä sappikivet, erityisesti naisilla.

Diet. Ruokavalion runsaasti rasvaa ja kolesterolia ja vähän kuitua lisäävät riskiä sappikivien lisääntyneen kolesterolin sappirakon tyhjentymistä.

Nopea laihtuminen. Kehon metabolizes rasvaa aikana pitkäaikainen paasto aikana nopea painon laskua, kuten ruokavalion, maksa erittää ylimääräistä kolesterolin sappi, joka voi aiheuttaa sappikiviä. Lisäksi sappirakon ei ole tyhjä kunnolla.

Age. Iäkkäät yli 60 ovat herkempiä sappikivet kuin nuoremmat.

Kolesterolia alentavat lääkkeet. Lääkkeitä, jotka vähentävät veren kolesterolia jopa lisätä kolesterolin määrää erittyy sappeen. Tämä saattaa lisätä riskiä sappikivet.

Diabetes mellitus. Henkilöt, joilla on diabetes on yleensä korkea rasvahappojen triglyseridejä. Nämä rasvahapot saattavat lisätä riskiä sappikivet.

Merkit ja oireet

Kun saat sappikivet sappiteiden voi luoda pullonkauloja, mikä johti kohonnut sappirakko ja sitten enemmän oireita voi esiintyä. Yleensä nämä oireet ovat usein seurausta rasva aterioita, vaan ne voivat esiintyä myös öisin. Tyypillinen kriisi voi aiheuttaa:

jatkuva kipu oikealla ylävatsan joka kasvaa nopeasti ja kestää 30 minuutista useisiin tunteihin
selkäkipu välillä olkapää terät
kipu oikeaan olkapäähän

Henkilöt, joilla on jokin seuraavista oireista pitäisi nähdä lääkäriin:

kipua yli 5 tuntia
pahoinvointi ja oksentelu
kuume, vilunväristykset, matala-asteista tai jopa
keltainen ihon tai silmien
savi-värinen uloste.

Monet ihmiset sappikiviä ei ole mitään oireita.

Diagnoosi

Usein sappikivet yhteydessä havaitaan muita testejä ja lääkärintarkastuksia. Kun sappikivet epäillään aiheuttavan oireita, lääkäri voi tehdä ultraääni. Muita testejä voidaan suorittaa.

Tietokonetomografia (TT). Testi voi näyttää sappikiviä tai komplikaatioita, kuten infektion ja murtumisen sappirakon tai sappiteiden.

Verikokeet. Verikokeet voidaan suorittaa etsimään merkkejä tartunnasta, tukkeuma, haimatulehdus, tai keltaisuutta.

Koska sappikivien oireet voivat olla samankaltaisia ​​kuin sydänkohtaus, umpilisäke, haavaumat, ärtyvän suolen oireyhtymä, hiatal tyrä, haimatulehdus, hepatiitti ja tarkka diagnoosi on tärkeä.

Sappikivet - Hoito

Jos sinulla on sappikivet ilman oireita, et tarvitse hoitoa. Jos sinulla on usein kohtauksia, lääkäri luultavasti suosittelee kirurginen poisto rakkulat, nimeltään cholecystectomy. Kirurginen poistaminen sappirakon on yksi yleisimmistä, jotka suoritetaan.

Lähes kaikki cholecystectomies tehdään laparoscopically. Toipuminen laparoskopinen vaatii yleensä vain yksi yö ja normaalia toimintaa voidaan jatkaa, kun muutaman päivän kotona. Koska vatsalihakset ei leikata aikana laparoskopinen, potilailla on vähemmän kipua ja vähemmän komplikaatioita jälkeen perinteisen leikkauksen. Nonsurgical hoito

ei-kirurgiset lähestymistapoja käytetään vain erityisissä tilanteissa, kuten silloin, kun potilaalla on vakava sairaus. Kivet yleensä toistu 5 vuoden kuluessa potilailla ei-kirurgisesti.

Suullinen purkamisesta hoito. Huumeet oli sappihapot käytetään liuottamiseen sappikivet. Ursodiol (Actigall) ja chenodiol (Chenix) ovat paras lääke liueta pieniä kiviä. Kuukausien tai vuosien hoito voi olla tarpeen hajottaa kaikki kivet. Molemmat lääkkeet aiheuttavat lievää ripulia ja voi tilapäisesti nostaa veren kolesterolitasoa ja transaminaasiarvojen, maksan entsyymejä.

Purkaminen hoito. Kokeellinen menettely liittyy suonensisäisten huumeiden suoraan sappirakon liueta kolesteroli kiviä. Syötetty lääke voi liueta kiviä 1-3 arkipäivää, mutta ärsyttää ja joitakin ongelmia. Menettely testataan potilaalla on oireita pienillä kivillä.

Ehkäisy
Älä jätä aterioita. Ohitetaan ateriat tai paastoaminen voi lisätä riskiä sappikivet.
Päivittäinen liikunta. Liikunta saattaa lisätä riskiä sappikivet.
Menettää paino hitaasti. Jos haluat laihtua, tee se hitaasti. Nopea laihtuminen voi lisätä riskiä sappikivet. Tavoitteena on menettää 1/2 tai 1 kg per viikko.
Säilyttämään terveen painon. Lihavuus ja ylipaino lisäävät riskiä sappikivet. Vähennä kaloreita syöt ja lisätä liikuntaa. Kun olet terve paino, pitää se jatkuvat terveellinen ruokavalio ja liikut päivittäin.