Καντιντίαση του στόματος - εικόνες

 
Καντιντίαση του στόματος - εικόνες

copyright:
wikimedia.org

Καντιντίαση του στόματος - μια ομάδα των μυκητιάσεων του στόματος και της γλώσσας, συχνά προκαλείται από Candida albicans , αν και υπήρξαν αναφορές ότι η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης μη-albicans είδη. Ελλείψει άλλων γνωστές αιτίες της ανοσοκαταστολής, στοματικές άφθες στους ενήλικες μπορεί να υποδηλώνουν λοίμωξη από HIV. Τρεις κλινικές παρουσιάσεις είναι κοινά σε άτομα με HIV: ψευδομεμβρανώδης χειλίτιδα, ερυθηματώδες, και γωνιακά. Όταν η νόσος εξελίσσεται το AIDS, η Candida μπορεί να εισβάλει στον οισοφάγο, προκαλώντας δυσφαγία ή οδυνοφαγία.
Οι ασθενείς με καντιντίαση του στόματος μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματικοί, έτσι είναι σημαντικό να επιθεωρήσει το στόμα σας καλά. Οι βλάβες μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σκληρό ή μαλακό στο στόμα, κάτω από τη γλώσσα, τα ούλα ή το εσωτερικό του στόματος, του φάρυγγα ή πλάτη με πλάτη.

Καντιντίαση του στόματος - αίτια

Παράγοντες που ευνοούν την καντιντίαση είναι οι εξής:
-Η νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες και εμφανίζεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες
Υψηλής ποσοστό καθεστώς φορέα βλέπει σε ανοσοκατεσταλμένους, ομάδα αίματος αντιγόνα Α και η έλλειψη των σιελογόνων έκκρισης
Carrier-κράτος είναι υψηλότερη για οξύ σάλιο
Ξηροστομία αυξάνει τον μεταφορέα-κράτους
-Η χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία
Μικήλλα, το ποσό αυξάνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και μειώσεις στα τρόφιμα και το βούρτσισμα των δοντιών
Το κάπνισμα αυξάνει τον κρατικό αερομεταφορέα, αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης σε άτομα με HIV, ιδίως προκαλέσει πολυεστιακή candidosis και διάμεσος ρομβοειδή γλωσσίτιδα
Η θεραπεία με τετρακυκλίνη
Προφορική μικροβιακή χλωρίδα-ανισορροπία από βακτηριακή καταστολή, μειωμένη ροή σάλιου, το ανοσοποιητικό ελαττώματα
-Τοπική θεραπεία με κορτικοστεροειδή, η συστηματική ή προσκολλημένο
-Σακχαρώδης διαβήτης.

Καντιντίαση του στόματος - Θεραπεία

Σε περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής περιπτώσεις:

                1. Η φλουκοναζόλη 200, στη συνέχεια, 100 mg ημερησίως Χ 14 ημέρες, σημειώνουν ότι δεν είναι οι αζολών φαρμάκων συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

               2. Σε σοβαρές περιπτώσεις που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν με σωστή διατροφή και ενυδάτωση, ο ασθενής μπορεί να απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο για ενυδάτωση και διατροφική υποστήριξη. 

               3. Σε ασθενείς που φορούν οδοντοστοιχίες, θα πρέπει να είναι βυθισμένο στο διάλυμα χλωρεξιδίνης (όπως PerioGard), στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα της κρέμας Nizoral τέντωμα ακρυλικό νάρθηκα θα είναι σε επαφή με το βλεννογόνο του στόματος. Αυτό θα αποτραπεί νέα προσβολή της συσκευής.

                5. Η θεραπεία συντήρησης για την καταστολή μελλοντικών reimbolnavirii μπορεί να ποικίλει από χάπι σε χάπι την ημέρα Mycelex τρεις φορές την ημέρα. Η φλουκοναζόλη κατασταλτική θεραπεία δεν συνιστάται γενικά, εκτός από εκείνους τους ασθενείς με οισοφαγική καντιντίαση με αζολικά αντίσταση λόγω της πιθανότητας μακροχρόνια χρήση.