Porphyria cutanea tarda - foto's

Porphyria cutanea tarda - foto's

copyright:
wikimedia.org

"Vertaald door Google Translator
Excuses voor het fouten van de taal"

Porphyria cutanea tarda - is een genetische aandoening die te wijten is aan een tekort aan het enzym ferochelazelor.

Verminderde activiteit van dit enzym leidt tot een ophoping van protoporfyrine in de huid droog is, werkt het leidt tot huid fotosensibiliteit dat beschadigd is door licht. Een hoog niveau van protoporfyrine kan in zeldzame gevallen leiden tot leverziekte.

Porphyria cutanea tarda - oorzaken

De eerste symptomen verschijnen meestal in de kindertijd en presenteert als een brandende ongemak of pijn in de huid na blootstelling aan de zon. Het komt het meest voor op de top van handen en voeten, feta en oren. In de meeste gevallen zichtbare veranderingen van de huid zijn gemakkelijk. Aangetaste huid kan rood en gezwollen met blaren. Later, haar littekens en korstjes vormen, soms verdikte huid, vooral op de wangen, neus, vingers en pols.

Mensen met porfyrie cutanea tarda - geïnduceerde leverziekte hebben meestal milde lever afwijkingen. Ongeveer 10% ontwikkelt een ernstige leveraandoening, toont een malaise, pijn rechts onder ribben, toenemende geelzucht en lichtgevoeligheid.

Porphyria cutanea tarda - Behandeling

levenslang lichtgevoeligheid is een groot probleem voor porfyrie cutanea tarda ongecompliceerde leverziekte. Patiënten moeten beschermen hun huid:

Patiënten die ook een leveraandoening vergt gespecialiseerde medische behandeling en eventueel de lever transplantatie.

Een andere, meer ernstige aandoening, congenitale erytropoëtische porfyrie, is nu te genezen door transfusies van stamcellen, de opening van hoop voor de toekomst, maar er is geen beschikbare behandeling voor porfyrie cutanea tarda.