Ксантхомас - слике


Ксантхомас - су промене на кожи узроковане масти акумулације у макрофаги, ћелије имуног од коже и ретко у слој масти испод коже.

Ксантхомас - узроци

Неке врсте су кантхома указује на поремећај метаболизма липида (нпр. хиперлипидемија, односно масти у крви), где могу бити повезана са повећаним ризиком од коронарне болести артерија срца и повремено са панкреатитиса.

Постоји неколико основних услова, кантхомас су изазвани поремећај у липида (масти) метаболизам. Пошто су липиди нерастворљив у води комбинују са протеинима у облику једињења под називом липопротеина. У зависности од величине и тежине, заједничко липопротеина су класификоване као хиломикронима, веома ниске густине липопротеина (ВЛДЛ), ниске густине - липопротеина (ЛДЛ) и високе густине - липопротеина (ХДЛ). Сви они имају важну улогу у одржавању метаболичких функционисању тела.
Промене у липопротеина може да буде резултат генетског дефекта (нпр. хиперлипопротенаемиа примарни) или из неке основне системске болести као што су дијабетес, хипотироидизам, нефротски синдром или основне ових болести може да изазове висок ниво одређених липида и липопротеина , који онда манифестује као кантхомас кожу.

Ксантхомас - Лечење

Основни циљ лечења је да се идентификују кантхомас и лечење поремећаја липида. У многим случајевима, лечење поремећаја ће смањити или решити кантхомас. Поред тога, третман хиперлипидемије смањује ризик од болести срца и хипертриглицеридемије да спречи третман панкреатитиса.

Операције или локална уништавање метода се може користити за уклањање кантхомас не реши спонтано или уз лечење. Ксантхома диссеминатум утиче виталних органа функције могу да се третирају лековима за хемотерапију или радиотерапију.

Ксантхомас третмани обухватају: