Psoriasis - bilder

"Översatt av Google Translator
Ursäkta misstag språket"

Psoriasis - Hudutslag är kroniska, fjällande drabbar människor i alla åldrar (cirka 2% av befolkningen). Det finns en genetisk predisposition för psoriasis. Psoriasis påverkas också av miljöfaktorer. Det är inte smittsam och inte beror på allergi.

Psoriasis - orsaker

Exakt vad som orsakar psoriasis är inte helt kända, men det finns en hel del aktiv forskning inom detta område. Hyperaktiva immunsystemet är involverat på ett sätt som orsakar inflammation. Närmare bestämt är det en överdriven produktion av TH1 cytokiner, framför allt TNF. De har många effekter, inklusive ytterligare tillväxt av blodkärl i huden (som orsakar röda) och tillväxt av hudceller (orsakar fjällning och förtjockning av huden).

Genetisk påverkan
Liksom de flesta sjukdomar, psoriasis påverkas av nedärvda egenskaper. Upp till 50% av personer med psoriasis vet en annan påverkas familjemedlem. Patienter med hereditet för psoriasis tenderar att utveckla psoriasis tidigare i livet än de utan en släkthistoria.
Stress
Fysisk och emotionell stress kan utlösa psoriasis och är mycket svårt att undvika.
Infektion
Infektioner kan orsaka uppblossning av psoriasis. Ibland kan infektionen leda till clearing eller förbättring av psoriasis.
  • Sreptococcal halsinfektioner (halsfluss) kan orsaka psoriasis guttata.
  • Candidainfektioner (torsk) kan förvärra psoriasis.
  • Malassezia jäst kan spela en roll i sebopsoriasis.
 
 

Hormoner
Förhållandet mellan hormoner och psoriasis är oklart. Post - pubertet är en topp tid för uppkomsten av psoriasis. Graviditet också kan ha en effekt på graden av psoriasis, är det bättre, oftast, potentiellt försämring efter förlossningen. Psoriasis påverkar inte det ofödda barnet.

Symtomen varierar från mild och verkligen få till smärtsamma händelser (t.ex. de som ligger i veck i lederna). Å andra sidan, ge upphov till svåra former av psoriasis manifestationer av känslomässig natur, sjukdomen har en negativ inverkan på sociala relationer, personliga och känslomässiga. Patienterna är ofta så överväldigade av sin sjukdom att de känner sig isolerade och deprimerade.

Psoriasis - Behandling

Det finns hittills ingen bot för psoriasis, men tillfredsställande kontroll av sjukdomar är möjligt för de flesta patienter.

Vissa människor har en enda episod av psoriasis som rensar efter ett par månader och aldrig upprepas. De flesta former av psoriasis har en fluktuerande kurs med perioder av förbättring och även fullständig rengöring bara att återkomma vid ett senare tillfälle. Det kan finnas flera år mellan skoven. En liten grupp av patienterna hade svår psoriasis, ihållande, som är mycket svårt att behandla.